Welkom op de Homepage van Bram van Evelingen

Even voorstellen:

Ik ben in 1928 geboren in Rotterdam als Abraham van Evelingen en al ruim 47 jaar (sedert 1955) gelukkig gehuwd met de Haarlemse Thil Vellekoop, geboren in 1931. Wij hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon, genaamd Ellen, Bob en Carla en van allen twee kleinkinderen, in totaal dus zes. Zij heten in volgorde van geboorte: Monika, Sabine, Bianca, Rianne, Axel en Richard. Hun gegevens kunt U vinden in het begin van mijn kwartierstaat, waarmede ik deze homepage start. De hobby van Thil is aquarelleren en zij heeft al op diverse plaatsen aan exposities deelgenomen. Verder tuinieren en interesse in alles wat met de natuur heeft te maken o.a. verzorging van de vele vogels in onze tuin. Bram vult zijn tijd voornamelijk met genealogie.

Waarom genealogie ?

Een korte verklaring waarom ik geïnteresseerd ben in genealogie. Het is een merkwaardige start geweest in 1946, dus vlak na de oorlog. Op de schouw van de open haard van mijn ouderlijk huis in Rotterdam, lag een krantenknipsel van een artikel uit de N.R.C. (Nieuwe Rotterdamse Courant), waar mijn vader werkzaam was. In dit artikel stond dat ene John Roothoff uit Salt Lake City "op zending" was gekomen in Holland voor de Kerk van de Heiligen der Laatste Dagen, m.a.w. de Mormonen. Mijn vader en grootmoeder waren hier geheimzinnig over aan het praten en toen ik vroeg waar het over ging, werd mij kortaf medegedeeld dat ik hier niets mee had te maken. Het heeft nog negen jaren geduurd, tot mijn trouwen in 1955, dat ik de moed had een brief te schrijven naar het hoofdkwartier van deze kerk in Salt Lake City. Tot mijn grote verrassing kreeg ik binnen veertien dagen een brief met als aanhef "Beste neef". Het was een schrijven van de halfbroer van mijn vader met welke "Oom John" ik ruim dertig jaar heb gecorrespondeerd. Hij is in 1986 overleden, maar heden ten dage schrijf en e-mail ik nog steeds met mijn neef Dirk (80 jaar) en zijn kleindochter Chalyse (18 jaar). Mijn dochter Ellen heeft met haar man tijdens hun huwelijksreis door Amerika bij Oom John and Tante Marie gelogeerd. Helaas ben ik nooit in de gelegenheid geweest hemzelf te bezoeken. Van Oom John kreeg ik het gehele verhaal te horen en met die kennis heb ik mijn vader en oma geconfronteerd. Zij beaamden dat alles juist was en ik kreeg nog veel meer te horen. Het bleek dat dat Arie Roothoff mijn biologische grootvader was en over hem heb ik uitvoerig geschreven in de "Genealogie Roothoff", ook opgenomen in deze website.

En hoe ging het verder ?

Het toeval wilde dat Oom John les gaf in genealogie. Hij deed dit niet alleen uit godsdienstige overtuiging maar beslist ook als hobby. Zoals bekend bezit bovengenoemde kerk een enorm archief en Oom John kon mij vele gegevens toespelen. Maar niet alles lag in Salt Lake City en aangezien ik besmet raakte met dit virus, bracht ik veel tijd door in het Algemeen Rijksarchief,toen nog gevestigd aan de Bleijenburg in Den Haag. Daar maakte ik kennis met de heer C.P. van Gemerden, een befaamd genealoog wiens (vooral Flakkeese) nalatenschap berust bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Het was voor mij een grote puzzel, zonder begin en zonder einde. Ik wist niets van mijn familie en zelfs niets van de geboortedata etc. van mijn grootouders. Waar moest ik die zoeken ? Doop-, trouw- en begraafboeken bleven problemen voor me. In de jaren vijftig was nog niet alles zo geordend als tegenwoordig. Alles moest nog in de oorspronkelijke boeken worden opgezocht. Iedere keer als ik weer met behulp van de heer Van Gemerden een aanwijzing vond, ging m'n bloed sneller stromen. Het werd een soort verslaving en je wilde steeds meer vinden en veel vrije had je in die tijd nog niet. Veertien dagen vakantie en dan moest je met je gezin op stap. Snipperdagen etc moesten nog worden uitgevonden. Je kwam steeds verder in de tijd , met plaatsnamen die voorheen nog onbekend waren. Wat deden mijn voorouders voor werk, maakten zij schulden, bezaten zij grond of een eigen huis ? Veel dank ik aan de heer Van Gemerden, die mij op het juiste spoor heeft gezet en mij zeer veel heeft geleerd. Later ontmoette ik de Heer Zaaijer (ook een Flakkee-kenner) en raakte ik onder de indruk van diens fabelachtige kennis van oud schrift. Hij is nu 88 en nog steeds een statige man, tegen wie ik indertijd alleen maar U en Mijnheer durfde zeggen. Nu zijn we al jaren bevriend en ik was de eerste die hem bij zijn voornaam "Loek" mocht noemen.

Wat moet U verder weten en wat mag U van deze homepage verwachten ?

In de allereerste plaats: mijn naam is Van Evelingen. Mijn vader geboren in 1902 in Oud-Beijerland, heeft echter tot zijn 10e jaar Jacob van Driel geheten. Door het huwelijk van mijn grootmoeder Jacoba van Driel met Johannes Laurentius van Evelingen in 1912 werd mijn vader "gewettigd" en ging de achternaam Van Evelingen dragen. Uit respect daarvoor heb ik een kwartierstaat en genealogie gemaakt. Wetende dat mijn achternaam Roothoff zou moeten zijn, heb ik ook een genealogie gemaakt van deze naam. Merkwaardig genoeg komen al mijn voorouders van de Zuidhollandse Eilanden, namelijk van moederszijde van Goeree-Overflakkee en van vaderszijde uit de Hoekse Waard. Derhalve ben ik zowel donateur van de Stichting Genealogisch Centrum G.O. te Dirksland als van het Streekarchief Hoekse Waard te Heinenoord. Ook ben ik Vriend van het Centraal Bureau voor Genealogie en Nationaal Archief in Den Haag,lid van Gens Nostra in Naarden en geabonneerd op "Ons Erfgoed". Hiervan uitgaande wil ik de volgende geslachten in mijn homepage opnemen: Kwartierstaat Van Evelingen, i.v.m. de grootte onderverdeeld in 16 deelkwartierstaten:

Evelingen
Hoofdkwartierstaten , generaties 1 t/m 5.

Deelkwartierstaten

Deelkwartierstaat Voorouders van: Locatie
Deelkwartierstaat A Johannes ROOTHOFF Duitsland, Nederland en de U.S.A.
Deelkwartierstaat B Elisabeth ALDERLIESTEN Eiland IJsselmonde
Deelkwartierstaat C Jacob VAN DRIEL Hoekse Waard
Deelkwartierstaat D Dirkje MOURIS Hoekse Waard, Alblasserwaard etc.
Deelkwartierstaat E Adrianus KEIZER Goeree-Overflakkee
Deelkwartierstaat F Neeltje BREEDERVELD Goeree-Overflakkee
Deelkwartierstaat G Maarten JONGEJAN Goeree-Overflakkee
Deelkwartierstaat H Lena Jakoba BOON Goeree-Overflakkee
Deelkwartierstaat I Arie Hermanus VELLEKOOP Westland
Deelkwartierstaat J Cornelia VAN DER BURG Zeeland
Deelkwartierstaat K Hendrik JOHAN Rotterdam en Duitsland
Deelkwartierstaat L Anna Geertrui MESTER Rotterdam en Duitsland
Deelkwartierstaat M Willem Frederik HINKEN Rotterdam en Zevenhuizen
Deelkwartierstaat N Geertruida Frederika WIJNTJE Rotterdam en Leiden
Deelkwartierstaat O Wilhelmus ZEER Rotterdam
Deelkwartierstaat P Margaretha DEMMERS Rotterdam

Genealogie Van Evelingen
Dordrecht, Wassenaar, Den Haag

Genealogie Roothoff
Duitsland, Nederland en U.S.A.

Genealogie Keizer
Goeree-Overflakkee

Genealogie Van Seters
Stellendam (Afscheiding van 1834)

Genealogie Brinkman
Goeree-Overflakkee


In Bewerking
Genealogie Van Damme Zeeland, Goeree-Overflakkee
Genealogie Mijnders Goeree-Overflakkee
Genealogie Visbeen Goeree-Overflakkee
Genealogie Van Driel Hoekse Waard

Links naar genealogische zoekprogramma's



Hoop en Verwachting

Ik hoop op het vinden van gegevens over mijn grootvader Arie Roothoff en over hoe zijn leven verder is verlopen vanaf 1903 en na 1945. Ook ben ik steeds bezig gegevens te verzamelen over bovenstaande geslachten. Derhalve zijn aanvullingen en verbeteringen van harte welkom.

Mijn adres is: A.van Evelingen, van Beethovenlaan 40, 2912 VL
Nieuwerkerk ad IJssel, telefoon: 0180-313894,
e-mail: abraham@box.nl